Varberg 2010-01-22
Det är under uppväxtåren som individens hälsa grundläggs. I förskolan och skolan nås alla barn och ungdomar och indirekt också ett stort antal föräldrar. Här finns förutsättningar för ett hälsofrämjande arbete som lägger grunden till goda levnadsvanor. Det finns ett starkt samband mellan hälsa och lärande. Den som mår bättre fysiskt och psykiskt har lättare att ta till sig kunskap.
Hälsofrågor angår alla på förskolan och skolan, men det behövs även stöd från ledningsnivå. På en folkhälsoarena som skolan, har vi möjlighet att visa på vid skolmåltiderna att god och näringsrik mat ger god hälsa och ett gott välbefinnande.
Det är viktigt att människor ges förutsättningar för goda matvanor. Detta handlar bland annat om vilket utbud av hälsosam mat som erbjuds i den dagliga miljön i skolan, och visa på goda matvanor med näringsriktig och god mat.
I dokumentet från Region Halland- Folkhälsopolicy för Halland skriver man att,
- ”Det är viktigt att människor ges förutsättningar för goda matvanor. Detta handlar bland annat om vilket utbud av hälsosam mat som finns i människors närmiljö samt att stödja människorna till goda matvanor.”
Där står även att,
- ”kommunerna ska inom sina respektive verksamhetsområden skapa förutsättningar för en god och jämlik hälsa i befolkningen. Detta gör kommunerna på lokal nivå inom sina olika förvaltningar och verksamheter.”
Med dessa uttalanden vill Föräldraföreningen i Lindbergs skola att maten som serveras i skolköken samt på förskolorna får tillagas:
- med närproducerade livsmedel, fria från tillsatser.
- med egna inköpta och upphandlade av livsmedel enligt svensk djurskyddslag och vara närproducerad och med mindre andel halvfabrikat.
- i det egna köket med tillagning och planering av matsedeln .
För Föräldraföreningen Lindbergs skola
Gunilla Eklöw Helén Albino Andersson
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar